Afronaftica

Празнуваме деня на Африка!
29 Май 2009 - Петък
Club BackStage

Dancing Angel, Africandro - GLOBAL VISION DJs
The Rain Army - Visual Projects
YAMBADON DRUMS, King BDJ - Guest DJ's

Start: 22:00 Enter: 8 BGN

Празнуваме Деня на Африка с първото събитие от новата серия Afronaftica на Global Vision Circle.

Поредицата Afronaftika е вдъхновена от необятния музикален космос на Африканският континент, раждащ стилове и форми, които не само съхраняват и развиват културното му богатство, но катализират развитието на музиката по цялата планета.

На 25 май в клуб Бекстейдж ще танцуваме заедно с африканците, пребиваващи в София под звуците на афробийт, сукус, макоса, хайлайф, купе декале, афро реге, афро дъб, афро хип хоп и традиционни  джембе ритми.

Музикалното пиршество ще бъде поднесено от съзвездие афро диджеи, пpедвождано от британеца  KING BDJ (Afrokings- UK) – кръстникът на новата вълна в афробийта през 90 те години на миналия век и резидент на легендарното лондонско парти ”Quit Jiving”, с убийствен сет от афробийт и редки афро винили. Следват българските афронафти  Africandro & Dancing Angel със селекции от огромните си, събирани вече цяло десетилетие африкански колекции, Daft Dub с футуристичен афро-дъб сет и звуковата лавина Yambadon – българскя кръг за автентични африкански джембе ритми.

Отново ще има зала свободна от цигарен дим и бяла стена за рисуване с материали, осигурени от магазин СЛЪНЧОГЛЕД . Темата на колективната творческа задача ще бъде (разбира се) Африка, африкански  ще бъдат инструментите в акустичния джем сешън наблизо (донесете си и свои ако имате)


По цял свят Деня на Африка се чества на 25 май, защото на тази дата през далечната 1963г.  32 африкански държави се съюзяват в Организация за африканско единство в името на свободата, мира и прогреса на континента. Този ден е дори още по-значим като се вземе предвид, че по това време редица страни са все още колонии, а деколонизираните се опитват да стъпят на крака и да изградят самостоятелни държави. Панафриканизмът е водеща сила през 60те година на миналия век, а негова върховен израз е именно този съюз. От 2002 година почти цяла Африка ( 53 страни с изключение на Мароко, която напуска съюза в знак на протес срещу приемането на Западна Сахава, която счита за част от своята територия ) е обединена в Африкански съюз със седалище столицата на Етиопия Адис Абеба. Съюзът се стреми към осигуряване на мира на континента, развитие на демокрацията и спазване на човешките права и свободи. Негови основни цели са единството и солидарността между африканските държави, политическото, икономическото, социалното и културното сътрудничество, както и взаимопощта при решаването на конфликти. От създаването си организацията спомага за разрешаването на множество проблеми – конфликтите между Мароко и Алжир, Сомалия и Етиопия. През 2005 година предотвратява гражданска война в Того, където след смъртта на тогавашния президент се провежда военен преврат и се променя конституцията. Така за пореден път се доказва, че силата е в Единството. 


 
 

 
 


 
 

 
       
 

 

Last update: 05 Юли 2018
Site contents: 
Mission | Events | History | Artist | Visions | Community | Press | Contact
© 2002 - 2024 globalvisioncircle.org . All rights reserved.
Web by zon-studio.com