REPUBLIC OF THE IMAGINATION

обучение в метода на Театъра на сетивния Лабиринт
19 Септември 2014 - Петък
Велико Търново

„Republic of the Imagination”* е темата на първото, отворено за широка публика, в България ОБУЧЕНИЕ в метода на ТЕАТЪРА НА СЕТИВНИЯ ЛАБИРИНТ, което ще срещне българските участници с неговия създател - уелският режисьор и изследовател Юън Бриок.

ОБУЧЕНИЕТО за сетивен театър - ЛАБИРИНТ „Republic of the Imagination” ще се проведе между 19 и 28 септември 2014 в гр. Велико Търново и представлява:

- 10-дневен практически курс, който ще ви запознае с концепцията и принципите на контекстуално ориентираните изкуства (Context Oriented Arts), и по-специално с методите на работа в Театъра на сетивния Лабиринт;

- уникална възможност да почерпите знание, опит и вдъхновение директно от източника – Юън Бриок е „бащата”, създал и разработил иновативната артистично-терапевтична форма „Театър на сетивния Лабиринт”;

- интензивен ПРОЦЕС, който чрез групови игри и индивидуални задачи изследва човешките възприятия, колективните архетипи и символи, локалната история и култура, както и различните начини за постигане на сетивно въздействие и предаване на послания;

- лична инициация в сферата на интерактвиния пърформанс – участниците завършват обучението си със създаване на представление - Лабиринт, обвързано със специфичната тема и място – „site specific performance”;

- покана и възможност да станете част от творческия екип, който през последните години реализира представленията на Театъра на сетивния Лабиринт у нас („Коледен Лабиринт на Чудесата” - София, 2010, „Дървото на Живота” - Иракли, 2011, „Фабрика за Приказки” - София, 2011, „Техно-магика” - Национален Политехнически Музей, 2012 , ”ТЕРМИНАЛ ∞” - България Мол, 2013, „Пътуване във Всичколената” - Лабиринт за деца, 2014).

Обучението „Republic of the Imagination” е отворено за ВСИЧКИ, които искат да предприемат вътрешно пътуване към Себе си, да изследват личните си граници, убеждения и вярвания, да проявят творческата си енергия и въображение, както и да открият креативни методи за свързване и общуване с Другия.

ЦЕНА за обучението: 180 лв.
+ 200 лв. за 10 нощувки в HostelMostel, Велико Търново (с включена закуска и вечеря) – само в случай, че искате пребиваването Ви в града да бъде организирано от нас!
Работен език на обучението: английски.

Необходимо е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ и ЗАПЛАЩАНЕ на таксата за обучението на тел.: 0885 61 72 07. Местата на ОГРАНИЧЕНИ!

КАКВО Е ТЕАТЪР НА СЕТИВНИЯ ЛАБИРИНТ?

Характерно за метода на сетивния театър-Лабиринт е, че посетителите не са пасивни консуматори на артистичен продукт, а са активно съ-участващи в театралното взаимодействие. Те („публиката”) преминават индивидуално през специално подготвена пространствено-театралната инсталация, която предлага изненадващи лични срещи с артистите и интензивни сетивни усещания (слухови, осезателни, вкусови, обонятелни, визуални). В тези срещи посетителят сам определя каква е историята, играта или смисълът за него. Отключват се асоциации, образи и спомени и благодарение на активното си взаимодействие с “актьорите”, преминаващият става герой на история, която сам пише.

Създаването на сетивно представление от вида на Театъра-Лабиринт привлича в себе си хора от различни сфери на изкуството; активизира публиките, като ги въвлича по най-непосредствен и цялостен начин в процеса; насърчава познанието за културата и историята на мястото на случване както и рефлексията върху различни социални проблеми; работи с членовете на местните общности; подходящ е за разноезична и мултикултурна публика, тъй като залага на езика на сетивата, а не на вербалната реч; използва се като инструмент за социална медиация и като средство за разрешаване на конфликти в локални общности, сближаване и опознаване на разнородни социални групи.

КОЙ Е ЮЪН БРИОК?


Юън Бриок е интердисциплинарен артист и изследовател, вдъхновител и учител, създател на уникалната методология Sensory Labyrinth Community Theatre. Вдъхновен от колумбийския театрален антрополог Енрике Варгас, обогатен от срещите си с учители като Аугусто Боал и Тони Парсън, и формиран от разнообразните си занимания с кино, психология, социална работа, психодрама, Mindfulness подход към здравето, арт терапия, Форум театър, Театър на потиснатите (Theater of the opressed) и социален активизъм чрез изкуство, през последните години Юън Бриок се посвещава на създаване на мрежи и общности, които практикуват „креативно гражданство” за позитивна социална промяна и постигане на личностно осъзнаване и свобода.

Юън Бриок е директор и изследовател в европейската мрежа за Context Oriented Arts – „The Republic of the Imagination”, режисьор и арт директор на Theatr Cynefin – платформа за активизъм чрез театър в Уелс и един от основателите на „Drums for Peace” – мрежа за творческа работа с младежи с увреждания, както и баща на 4 деца! Повече за него и проектите му на: http://www.iwanbrioc.com/

По време на посещението си в България Юън Бриок ще участва и в Световната Среща на Културните Центрове и Мрежи, организирана в Търново от Международния Съвет на Самодейните Средища (www.worldsummit.international3c.org) - световно събитие, което събира творци и мрежи (подобни на българските читалища) в сферата на общностното изкуство и социалното включване чрез изкуство."


ПРЕДСТАВЛЕНИЯТА:

Обучението завършва със създаване на интерактивен пърформанс  от типа „Театър на сетивния Лабиринт”.  Датите за представленията на Лабиринта с тема „Republic of the Imagination” са на 27 и 28 Септември 2014, Велико Търново. Както винаги ТРЯБВА предварително да запазите БИЛЕТ (цена: 25 лв.) и час за преминаване през Лабиринта на тел. 0885 61 72 07


Повече информация за Театъра на сетивния Лабиринт можете да прочете на: https://www.facebook.com/labirint.teatar.bg/about?section=bio

С подкрепата на:
The Republic of the Imagination
http://troti.org/
Theatre Cynefin https://iwan-brioc.squarespace.com/
Global Vision Circle
http://www.globalvisioncircle.org/

Международен Съвет на Самодейните Средища www.worldsummit.international3c.org

*„Republic of the Imagination” e името на Европейската мрежа от организации и креативни граждани, работещи в сферата на контекстуално ориентираните изкуства.

Обучението се организира от Global Vison Circle – асоциирана организация към мрежата „The Republic of the Imagination”.

Start: 19-28 Септември 2014 Enter: BGN 
 

 
 


 
 

 
       
 

 

Last update: 05 Юли 2018
Site contents: 
Mission | Events | History | Artist | Visions | Community | Press | Contact
© 2002 - 2024 globalvisioncircle.org . All rights reserved.
Web by zon-studio.com